Jdi na obsah Jdi na menu

Taktické cvičení JSDH Okrsku Benešov

13. 5. 2010

ObrazekDne  7. května 2010 v 19:00 hodin se po obcích našeho okrsku rozezněly sirény – členům zásahových jednotek byl vyhlášen požární poplach. Došlá SMSka v mobilech hasičů oznamovala požár fotbalových kabin v obci Kořenec. Naštěstí se jednalo jen o taktické cvičení jednotek SDH okrsku Benešov.

Přípravnou fází tohoto cvičení bylo vypracování plánu cvičení a dle nových pravidel zavedených HZS Jihomoravského kraje také předložení na schválení řediteli ÚO Blansko HZS JmK. Toto schválení vyplývá z předpisů o požární ochraně, především pak Vyhlášky č. 247/2001 Sb. o činnosti jednotek PO, ve znění pozdějších předpisů. Po schválení cvičení byli jednotlivý velitelé JSDH proškoleni a starostové obcí s tímto cvičením seznámeni.

Samotné cvičení se pak skládalo ze dnou větších částí a to z hasebního zásahu v prostorech fotbalových kabin a dále pak zajištění dodávky požární vody na požářiště za pomocí kyvadlové dopravy cisternami a dálkové dopravy vody hadicovým vedením.Obrazek

Naše jednotka vzhledem k poruše dopravního automobilu se cvičení zúčastnila pouze cisternovou automobilovou stříkačkou CAS 25 – Š 706 RTHP. Na cvičení vyjelo plné obsazení zásahového vozidla tedy 8 členů zásahové jednotky obce Okrouhlá. Naším úkolem bylo prohledat část fotbalových kabin, zda se v nich nenachází nějaká osoba. Dalším úkolem bylo zřídit dopravní vedení a dva útočné proudy na boční část budovy. Vše probíhalo za použití dýchací techniky. Z naší strany proběhl zásah bez problémů. Zúročili se tak hodiny a hodiny vytrvalé odborné přípravy a praktických výcviků. Vzhledem k téměř profesionálnímu vybavení je naše jednotka schopna zasahovat jak z vnějšku budovy, tak i díky kompletnímu vybavení zásahovými ochrannými obleky i uvnitř budovy v zakouřeném prostoru. Pro záchranu osob z těchto prostor naše jednotka disponuje i vzduchovým vyváděcím přístrojem pro zachraňované osoby, transportní plachtou a dalším vybavením zajišťující odbornou záchranu osob. Taktéž jsme vybavení jedním kusem křísícího kyslíkového přístrojem a zdravotnickým batohem.  Obrazek

Můžeme podotknout, že cvičení dopadlo dle předem vypracovaného plánu. I když se vyskytly velké problémy se zajištěním dálkové dopravy hadicovým vedením ne díky naší jednotce, můžeme říct, že cvičení splnilo všechny zadané cíle. Na závěr ale musíme podotknou ještě jednu věc. Pro některé naše nové strojníky a velitele toto byla tzv. „první jízda pod majákem“…na jejich pocity se ještě musíme zeptat J … .

 

Obrazek