Jdi na obsah Jdi na menu

Školení zásahové jednotky - Melkov 2009

14. 9. 2009

O víkendu 28. - 30. srpna proběhlo v nádherném prostředí melkovského údolí nedaleko Okrouhlé třídenní cvičení jednotek SDH. Vzhledem k předpokládané náročnosti a také z důvodů pojištění bylo cvičení určeno pouze členům zásahových jednotek SDH, samozřejmě s platnou zdravotní prohlídkou. Zúčastnily se celkem tři sbory: JSDH Okrouhlá s CAS 25 Škoda 706 RTHP a DA VW Transporter, JSDH Brno-Slatina rovněž s "erťákem" a DA 12 Avií A30 a JSDH Suchý s DA 12 Avií A21 Furgon.

Obr.: Účastníci cvičení.

V pátek odpoledne vyrostl zásluhou hasičů z Okrouhlé a Brna na louce u lesa stanový tábor se vším nezbytným vybavením, včetně projekční techniky, polní kuchyně, elektrocentrál atd. Organizaci a celkovému zajištění se nedalo absolutně nic vytknout. Naopak, tábor nabízel dokonalý komfort pro asi třicítku mužů a jednu ženu (ano, v Brně jsou na výjezdu i ženy! :-)

Obr.: Stanový tábor v melkovském údolí.

Oficiální program začal kole šesté hodiny večerní nácvikem různých variant požárního útoku přesně podle pravidel bojového řádu a zároveň nácvikem radiové komunikace během zásahu. Přestože se jednalo o malou a fyzicky nenáročnou rozcvičku, neskutečné vedro v kombinaci s teplými třívrstvými zásahovými oděvy nám dávalo tušit, že nás čeká náročný program.

Druhý úkol probíhal už pod rouškou tmy. Simulovaný požár v lese byl fyzicky už o poznání náročnější. Večerní teplota sice byla už o něco snesitelnější, zato organizátoři založili "oheň" na neuvěřitelně strmém kopci, což dělalo zásah velmi náročným. Hadicové vedení se muselo poctivě ukotvovat vazáky. Občas museli funící hasiči hbitě uskakovat před rozdělovačem, valícím se velkou rychlostí dolů z kopce.

Obr.: Noční požár lesa.

Zásah v lese skončil kolem jedenácté hodiny večerní a my jsme se po výborné večeři (všechna jídla připravovaná v polní kuchyni byla výtečná) začali pomalu připravovat na zasloužilý odpočinek. Když v tom přišel rozkaz: ustrojit na zásah a za deset minut nástup! Dalším cílem byla obec Okrouhlá - požár v kombinaci s dopravní nehodou. Zpět do tábora jsme se vrátili kolem jedné hodiny. Ve čtyři hodiny utichl ruch v táboře, dokonce i pávi přestali skřehotat a vše se ponořilo do ticha a tmy.

Přestože budíček měl být v půl sedmé, již v šest hodin se z obou stanů začaly ozývat budíky v mobilních telefonech, následované nepublikovatelnými komentáři nevrlých probuzených spáčů. Po dvou hodinách spánku se není co divit.

Sobotní dopoledne bylo vyhrazeno problematice první pomoci. Teorie i praxe probíhala ve velkém vojenském stanu, takže nám vůbec nevadil raní deštík. Povídání MUDr. Jany Bartoškové z Vodní záchranné služby Českého červeného kříže bylo poutavé a přínosné a kafe teklo proudem. Na závěr si museli všichni povinně natrénovat resuscitaci na "andule". Vlastně andulákovi.

Obr.: Nácvik první pomoci.

Odpoledne se počasí umoudřilo, přestalo pršet, teplota rozumně poklesla a nás čekal výcvik v dýchací technice. Jedna z disciplín, kterou jsme podstoupili také my, spočívala v tom, že se zalepily zorníky masek tak, aby hasiči nic neviděli, družstvo se odvedlo do neznámého prostoru v lese a dostalo konkrétní úkoly. Úkolem naší skupiny bylo najít hasiče, který šel do zakouřeného prostoru s vodícím lanem a už se dlouho neozývá. Jednoduchý trik se zalepenými zornicemi představuje cenné zkušenosti pro zúčastněné hasiče a výbornou zábavu pro přihlížející. Jinou disciplínou bylo vytvoření improvizovaného stanoviště pro dekontaminaci.

Obr.: Nácvik v dýchací technice.

Na závěr dne se ještě tři velitelé pustili do jedné netradiční disciplíny - "krocení proudnice B". Disciplína spočívá v tom, že se natáhne B proud s proudnicí, pustí se naplno voda a tím se začne proudnice zmýtat jako had. Úkolem je proudnici zkrotit, tj. přiblížit se k ní, uchopit ji a zvednout.

Obr.: Krocení B proudu.

Sobotní výcvik skončil kolem sedmé hodiny večer a následovala společenská část akce - kýta, pivko, lov sršně a další volná zábava. Někteří hodně drsní jedinci dokonce ani nešli spát. Po téměř probdělé předchozí noci. Tomu se říká výkon.

 

Zdroj: SDH Suchý