Jdi na obsah Jdi na menu

TRADIČNÍ OKROUHLECKÝ MASOPUST 2024

13. 2. 2024

730c05c2d2d34ce9b165c4677c10788a.jpg

 

Ostatky se odehrávají už několik let ve stejné režii – třídenní náročný maraton zábavy, hodování a tance. V sobotu 10.2.2024 se uskutečnil průvod rozdováděných masek, které křižuji v žertovném průvodu vesnici téměř celý den. Alkoholovou smršť zvládnou jen silní jedinci. V pondělí 12.2.2024 bylo další kolo masopustní taškařice – vepřové hody, ostatková zábava a hlavně pochovávání basy.

„Je to už několik let stejný scénář. Na pondělí se připravuje pravidelně zabíjačka, ta je vyhlášená po širokém okolí. Přijedou gurmáni na teplé vepřové speciality, ale dobroty prodáváme i přes ulici. Kulturní dům je otevřen od dopoledne až do noci,“

Okrouhlecký masopust zakončila taneční zábava s bohatou tombolou. Hlavním bodem večera však bylo pochovávání basy Barborky se vším, co k tomu patří - litaniemi faráře a ministrantů nad děním v obci, pláčem vdovy a plaček nad zesnulou basou. Spolu s ní je pohřbena všechna světská zábava, radovánky a veselí. Od popeleční středy až do velikonočních svátků nastává období půstu.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář