Jdi na obsah Jdi na menu

Ohlédnutí za rokem 2023 z pohledu zásahové jednotky

19. 3. 2024

Rok 2023 z pohledu zásahové jednotky 

 

Rok 2023 byl pro zásahovou jednotku naší obce velmi náročný. Byl to jeden z roků, kdy počet zásahů překonal dvě desítky. V obci se rozhoukala siréna svolávající hasiče celkem 21krát. V rámci srovnání s okolními jednotkami stejné kategorie je tento počet srovnatelný například se Žďárnou, která měla o jednotky výjezdů ještě více.

 

Jako každým rokem, největší počet zastoupení měli technické zásahy. V letošním roce náš region zasáhly přívalové deště, které způsobily zaplavení soukromých či průmyslových objektů. Naše jednotka byla nasazena několikrát na čerpání vody jak v Boskovicích, tak ale i například v objektech na Melkově. Další důležitou činností bylo odstraňování popadaných stromů, ať už vlivem větru, nebo námrazy s mokrým těžkým sněhem při prosincové sněhové kalamitě. V létě dominovalo technickým pomocem likvidace nebezpečného hmyzu v rodinných domech.

img-20230716-wa0006.jpgLikvidace hmyzu

 

img-20230914-wa0008.jpgČerpání vody Boskovice

 

img-20231223-wa0003.jpgOdstranění stromů Melkov

 

 

V loňském roce jednotka vyjížděla ke 3 požárům. Prvním prověřením našich dovedností a akceschonosti byl požár rodinného domu na Kořenci. Naše jednotka byla na místě mezi prvními a díky znalostem a rozhodnosti našeho zasahujícího velitele pana Celého započalo hašen přesně v místě, kde bylo třeba. Naším zásahem, dovoluji si tvrdit, že byla uchráněná velká část zasaženého objektu. Další velký požár, kde byla naše jednotka nasazena, byl požár v Býkovicích. Zde jednotka působila několik hodin a mimo hašení zajišťovala také zásobování elektrickou energií štáb velitele zásahu, pomáhala při rozvozu vody po požářišti a zajišťovala vydávání stravy spolu s kolegy z Jabloňan, se kterými tvoříme již nerozdělitelný tandem v oblasti ochrany obyvatelstva.

img_20230305_185848.jpg

Požár RD Kořenec

 

 

img-20230719-wa0021.jpgPožár lesa Býkovice

 

img_20230720_010046.jpgPožár lesa Býkovice

 

Největším zásahem v oblasti ochrany obyvatelstva byla účast na požáru v Letovicích. Jednalo se o požár ubytovny pro sociálně znevýhodněné obyvatele. Naším úkolem bylo ve vytypovaných prostorách kulturního domu Letovic, zřídit provizorní ubytování pro obyvatele požárem zasažené ubytovny, a postarat se o pokrytí jejich základních potřeb. Na místě naši hasiči odvedli neskutečně těžkou práci, ne po stránce fyzické, ale především po stránce psychické. Byla to pro všechny naše zasahující dobrovolné hasiče velká životní a profesní zkušenost.

img-20230713-wa0005.jpgPříprava ubytování Letovice

 

 

Pohotovost na zbrojnici pro naši jednotku znamená to, že musí být na zbrojnici přítomna, aby mohla vyjet stejně rychle jako profesionální sbor, což jsou dvě minuty od svolání. Zpravidla nás na tuto pohotovost volají z operačního střediska tehdy, když jednotka z Boskovic řeší nějaký velký a dlouhodobý zásah. Tuto pohotovost jsme drželi v loňském roce 3krát. V jednom případě jsme z této pohotovosti vyjížděli na požár lesa na území obce Boskovice, část Vratíkov.

img_20230719_192338.jpgPožár lesa Vratíkov 

 

Jako činnost jednotky jsme měli evidovanou opravu nabouraného zábradlí u mateřské školky, které jsme vyrovnávali za pomocí hydraulického vyprošťovacího nářadí.

img-20230827-wa0000.jpg

Činnost jednotky u MŠ Okrouhlá

 

V roce 2023 bylo v zásahové jednotce celkem 25 členů. Ti několikrát do roka absolvují náročné školení, kurzy a výcviky. V průběhu roku se snažíme starat o techniku, věcné prostředky, ale i o budovu hasičské zbrojnice. V loňském roce nám do výbavy přibyla nová výkonná elektrocentrála a velitelský automobil, o jejichž pořízení jsme Vás již dříve informovali. Starý technický automobil VW transportér byl obcí odprodán pro potřeby SDH Senetářova za 40.000,- Kč.

 

img_20240118_091628.jpgVelitelský automobil

 

V rámci oprav parkoviště v roce 2023 za OÚ musel být z havarijních důvodů odstraněn sloup s požární sirénou. Tuto sirénu bychom chtěli nově instalovat na budovu KD, tak aby byla opět zajištěna slyšitelnost zvukového signálu v případě nutnosti svolání zásahové jednotky, a nebo v případě nutnosti varování obyvatelstva, například před blížícím se nebezpečím.

V rámci roku jsme se snažili průběžně čerpat přidělený finanční rozpočet. Z velké části je vynaložen na provozní záležitosti jako jsou opravy techniky a zajišťování provozu, dokupování spotřebované výbavy, ochranné prostředky, zdravotní prohlídky a pojištění členů zásahové jednotky, zajištění potřebných revizí a kontrol jak na výbavě, tak i budově zbrojnice.

Na přelomu roku jsme zapracovali na rozsáhlé aktualizaci našich internetových stránek včetně změny internetové adresy. Na stránkách můžete nalézt průběžně přidávané aktuality z činnosti výjezdové jednotky obce Okrouhlá.

Rád bych poděkoval za spolupráci starostovi obce, panu Pavlu Chlupovi, za jeho vstřícné jednání a snahu řešit vzniklé problémy.

Na závěr mi dovolte velké poděkování všem členům zásahové jednotky za jejich práci, nadšení, odhodlání a ochotu pomoci, vždy když naši pomoc někdo potřebuje.

Ing. Milan Tlamka, velitel zásahové jednotky hasičů obce Okrouhlá

1000009378.jpg

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář