Jdi na obsah Jdi na menu

Praktický výcvik pilařů JSDH Okrouhlá na Křetínce - 2012

3. 4. 2012

Jelikož držitel oprávnění pro obsluhu motorových pil v jednotce požární ochrany musí absolvovat každý rok minimálně 8 hodin praktického výcviku, je pro jednotky velký problém zajišťovat prostory pro každoroční výcvik.

Pro náš výcvik byly zajištěny vzrostlé stromy, které byly naplánovány k těžbě na přítoku vodního díla Křetinka. Těžbu plánovalo  Povodí Moravy s.p., provoz Blansko, které nám vyšlo maximálně vstříc. Výcvik nám vyjednal náš člen Miloslav Mareček, za což mu patří velký dík.
 
Při výcviku si členové znovu osvojili, jak řešit různé situace spojené s kácením stromů, ať už se jedná o prosté rozřezání padlého stromu nebo rizikové kácení, které často jednotky provádí při řešení mimořádných událostí. Výcvik je pochopitelně prováděn převážně v podmínkách bezpečného pracovního prostředí. Na své si při něm přijdou hlavně noví pilaři, kteří si zopakují kácení stromů, odvětvení a rozřezání stromu ručními motorovými řetězovými pilami. Dále se pak dozvědí nejenom jak bezpečně pracovat s ruční řetězovou motorovou pilou, ale jak provést její údržbu případně opravu přímo v terénních podmínkách. Zkušenější i méně zkušení členové si pak hlavně zopakovali především hlavní zásady bezpečné práce a pracovní postupy při řezání.
 
Vzhledem k tomu, že výcvik byl plánován jako celodenní, v poledne přišel vhod i opečený buřtík, čaj a trošku tepla z ohně, neboť v den výcviku bylo – 15 °C. 
 
Výcviku se zúčastnilo 10 členů zásahové jednotky Okrouhlá.
 

Náhledy fotografií ze složky Výcvik pilařů na Křetince 2012