Jdi na obsah Jdi na menu

FLASHOVER kontejner - výcvik našich členů

27. 3. 2012

FLASHOVER kontejner

Motto : „Felix, qui potuit rerum cognoscere causas – Šťastný, kdo mohl poznat příčiny věcí“

27.3.2012
Členové JSDH Okrouhlá dnes absolvovali výcvik ve FLASHOVER KONTEJNERU, který provozuje HZS Olomouckého kraje. Výcviku se již zúčastnilo 90 % nositelů dýchací techniky naší JSDH obce. Dnes s námi byli na výcviku ještě hasiči z Benešova a z Boskovic.

 

video-pv-1.jpg

 


A co je to vlastně FLASHOVER kontejner ???

Je to cvičný trenažér na pevná paliva, simulující reálné podmínky požárů. Tzv. Flashover kontejner je určen k výcviku a ověřování schopnosti hasiče efektivně a bezpečně pracovat v předem definovaných podmínkách. Trenažér je určen k praktickému ověření závěrů teoretického zkoumání dynamických požárních jevů, k ověřování technický nebo taktických parametrů věcných prostředků požární ochrany a taktických postupů.
Praktický výcvik v trenažéru je zaměřen na to, aby hasič získal praktické zkušenosti s projevy požáru, získal praktické zkušenosti se situací, kdy dojde při požáru v uzavřeném prostoru k celkovému vzplanutí nebo ke vzniku žíhavých plamenů a ovládl základy chování v takové situaci a získal praktické zkušenosti s pozorováním příznaků požáru uvnitř objektu a uměl na základě svých pozorování předvídat možná nebezpečí a míru rizika.
V rámci výcviku se také naučí účinně používat technické a ochranné prostředky, pozná základní techniky hašení a uměl efektivním způsobem zmírnit působení účinků požáru a zdolávat požár.

Výcvik je velmi náročný jak na fyzickou, tak i psychickou kondici. Ze zkušeností můžeme však podotknout, že po výcviku si hasič vlastně uvědomí, jaké nebezpečí může při požáru v uzavřený prostorech vlastně ohrožovat. Po absolvování tohoto výcviku můžeme říci, že v rámci naší jednotky zcela měníme systém výcviku. Není čas si při odborné přípravě hrát na hasiče, musíme se hasiči stát. Výcvik v kontejneru se velmi podobá realitě a doporučujeme ho všem hasičům.

Velké poděkování patří pak HZS Olomouckého kraje, který umožnil naší jednotce, která není z jejich kraje, absolvovat tento výcvik. V neposlední řadě pak děkujeme všem instruktorům, kteří se nám celý den naplno věnovali, naučili nás spoustu nových věcí  a bděli nad naší bezpečností při praktickém výcviku. 

Více naleznete na: www.flashover.cz

 

27032012644.jpg

 

27032012648.jpg

27032012649.jpg

 



 

 

 

Náhledy fotografií ze složky FLASHOVER kontejner - výcvik našich členů